Fästingen Lisa

Det var en gång en liten, liten fästing som hette Lisa. Hon påstods vara helt ofarlig, och fick därför vara med i tv’s Fråga Doktorn och leka, på bästa sändningstid.

Det gällde att lugna svenska folket före semestertider. Det gällde att dölja sanningen om hur farligt det kan vara att bli biten av en fästing. Att man kan bli kroniskt sjuk, att man kan få svåra följdsjukdomar, som MS, ALS, Parkinson, Alzheimer och annat som man felbehandlas för. Det nämndes inte heller att man kan dö i förtid. Men diagnosen blir förstås sällan borrelia vid plötsliga dödsfall orsakade av det, då testerna ofta visar fel, om de ens tas.  

Vad som hände med Lisa efter programmet framgår inte, kanske släpptes hon ut i naturen där hon blint kravlade vidare tills ett passande bytesdjur dök upp? Kanske hon fick flytta tillbaka in i det sterila labb där hon förmodligen växt upp? 

Vad händer med dig om du blir biten i sommar…? I värsta fall så träffar du dr Nonchalant eller någon av hans kollegor på din närmaste vårdcentral. Eller så har du tur och får hjälp i tid. 

3 svar till “Fästingen Lisa

 1. Ping: Många blir hjälpta av behandling i Norge och Tyskland | Borreliabloggen

 2. ASCIA och JAMA har detta år uppdaterat information om hur man bäst skyddar sig OM man blivit fästingbiten. Fästingen skall torrfrysas innan den tas bort. Atix som lanserats i år baseras på dessa rekommendationer, dvs torrfrysning. Nu ligger väl de flesta fästingar vilande, men detta är något att tänka på inför nästa år (läs vår,sommar och höst 2014)

  • Nja, så länge det inte är tjockt med snö eller för kallt så kryper de fortfarande omkring… Igår var det 9 grader…

   Hur menar du då? Nån ny pryl som man fryser den med snabbt innan man tar bort den då, eller?

   Edit: googlade och hittade info – intressant!

   Skulle den här bloggens läsare kunna få en rabattkod för Atix om vi sprider nyheten?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s