10 infektionsläkare – 0 behandling

Ja, nästan så illa var det.

Tittar i journalen och hittar remisser, provsvar och anteckningar gjorda under ett par år, av ett tiotal olika infektionsläkare på ett stort svenskt universitetssjukhus, ett ställe som väl borde vara allra främst i landet i forskningshänseende vad gäller fästingsjukdomar? Ingen av dem (flera är experter just på fästingsjukdomar), lyckades ställa rätt diagnos eller behandla ordentligt utifrån kliniska symtom eller ens när det dök upp positiva provsvar på infektion (prover som de till en början dessutom vägrade ta). De blev väldigt förvånade över det positiva provet, men ändå osäkra på om det var en aktiv infektion. Men hallå, om patienten i det närmaste är döende efter ett bett, och kontinuerligt försämras utan behandling, så är det kanske väldigt tydligt att det är en aktiv infektion? Åtminstone kan det inte bli tydligare än så för patienten!! Måste man hosta upp lungorna rent bokstavligen och stappla in på akutmottagningen och servera nämnda organ på silverfat för att det ska bli ännu mer tydligt?

När en läkare till slut insåg att det verkligen var en synnerligen aktiv infektion då titrarna (både IgG och IgM) fortsatte att stiga, så gavs det äntligen lite antibiotika, men dessvärre en alldeles för kort behandling, varvid symtomen återkom efter avslutad behandling. Därefter gavs ingen behandling mer. För läkaren deklarerade plötsligt att han inte trodde att jag hade eller ens hade haft nån infektion. Trots provsvaren som sa det motsatta, trots att de fortfarande var positiva efter behandling! Jag lämnades därefter åt mitt öde, till att försöka behandla mig själv. Läkaren önskade mig spydigt ”lycka till” med det. Stort Tack.

Även ett tiotal vårdcentralsläkare hade dessförinnan briljerat med sin stora okunskap i ämnet medan symtomlistan växte och växte (de har aldrig ens hört talas om flera av de vanligaste sjukdomarna som sprids av bl.a. fästingar, och ett positivt provsvar på borrelia som togs för några år sen, men som inte föranledde någon behandling, har av någon anledning försvunnit ur journalen). De var riktigt bra på att leverera drapor av kränkande uttalanden och har också bidragit med en bunt felaktiga diagnoser utanför deras kompetensområde: ”du är fysiskt frisk, vi hittar inget i dina prover”. Nä, det berodde ju på att den nyblivne läkargrabben tyvärr missade att ta provet som visade den aggressivt härjande infektionen. Han rekommenderade dock medicin mot ångest (för fenomenet ångest hade han läst om i en av sina skolböcker), för att lindra det massiva trycket i lungorna som gjorde det svårt att andas, ackompanjerat av kraftiga hostattacker. Sen när har ångestmedicin nån effekt på bakterier? Har i och för sig aldrig testat det, så vem vet? Även husläkaren som har många år i branschen och som borde vara lite mer kunnig har sagt snälla saker som: ”är du säker på att det inte är psykiskt”. Ja, alldeles, alldeles bombsäker.

Påbörjade efter fyra månaders akut försämring av läget i ren desperation en egen hästkur med antibiotika, som efter två veckor hade förbättrat läget dramatiskt, efter fyra veckor var det ännu bättre, avslutade kuren efter åtta veckor. Men en del symtom återkom även efter den behandlingen, insåg då att det krävdes mer än en sorts antibiotika och något slags protokoll.

Jag hade till slut den stora glädjen och turen att få träffa en läkare, dr B, som är ordentligt påläst och erfaren inom området, och som därför genast satte in en tuff behandling mot mina (minst) tre fästingsjukdomar. Varje paus i behandlingen har tyvärr resulterat i en del symtoms återkomst. Men jag är tacksam för varje symtom som försvinner och sedan stannar borta. Nu senast blev jag av med den ihållande spränghuvudvärken som inga huvudvärkstabletter biter på. Wow, liksom! Det här är en långsam, tålamodskrävande och fysiskt tuff behandling för kroppen, som i mitt fall kräver pauser och medicinbyten när biverkningarna blir för hemska. Men det är absolut värt det, för varje liten förbättring ger mig lite mer av livet tillbaka, ett liv som infektionerna tog ifrån mig det mesta av hittills…

Det är väldigt smarta bakterier vi har att göra med, som vet hur man skyddar sig mot antibiotika och drar nytta av kroppens immunförsvar för sina egna syften… Man skulle önska att läkarna på vårdcentraler och infektionskliniker var åtminstone lika smarta, och kanske helst att de stod snäppet över bakterieintelligensnivån.

Ett svar till “10 infektionsläkare – 0 behandling

  1. Hej!

    Kan jag få namnet på läkare på något sätt? Är det svensk läkare eller? Tack!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s