Några av felen i SVT’s nyheter igår

Deras tendentiösa rapportering har skadat och misstänkliggjort en redan hårt utsatt grupp sjuka. Det minsta de kan göra är att komma med en ursäkt till alla som är svårt sjuka av långvarig/långt gången (= kronisk) borrelia, samt en rättelse av det som blev fel!

Det är beklagligt att personer som inte är experter i en fråga ändå framställs som sådana. Som t.ex. i SVT’s nyheter igår, med Preben Aavitsland.

Några kommentarer till det:

https://borreliablogg.wordpress.com/2013/07/16/manga-blir-hjalpta-av-behandling-i-norge-och-tyskland/

https://borreliablogg.wordpress.com/2013/07/16/anmalan-mot-preben-aavitsland/

Vi undrar även vilka ytterligare ”experter” SVT har fått tag i som inte vågade framträda…?

Än värre är att SVT uppenbarligen tar parti för personer som inte vet vad de talar om och medvetet vinklar en fråga snett. Det märktes i sättet frågorna ställdes på under intervjuerna, och i rubriksättning/länkhänvisning på webben.

Definitionen av ”kronisk borrelia” som användes i nyhetsinslagen är inget vi som är drabbade känner igen.

Det är inte en ”påhittad sjukdom”, vilket gång på gång påstods. Kronisk borrelia är helt enkelt sviterna av obehandlad alternativt ofullständigt behandlad, och därför långt gången borrelia i tredje stadiet. Då har hela kroppen hunnit bli skadad av bakterierna, och inte bara några enstaka leder eller nervsystemet, vilket är vanligt i de första stadierna.

Oftast är dessutom flera ytterligare fästinginfektioner, så kallade coinfections, involverade, vilket kräver en mer omfattande behandling än enbart borrelia. Dessa infektioner testas det sällan för p.g.a. okunskap hos allmänläkarna som först träffar patienterna. Först när det har gått riktigt långt och man får en remiss till en infektionsklinik kan man ha turen att träffa nån läkare som förstår vilka infektioner det kan röra sig om och vilka ytterligare tester som behöver tas.

Kronisk borrelia är alltså inte en helt annan ”svårare” sorts borrelia än den hudinfektion som i bästa fall behandlas innan den går längre in i kroppen, in i leder, hjärta, hjärna, nervsystem etc, och kräver en betydligt tuffare behandling. Man kunde tycka att nån reporter på SVT hade kunnat kolla upp vad som menas med begreppet innan de låter en  antiborrelialobbyist framträda med idiotiska kommentarer som att borrelia skulle ”smitta via internet” och vara en ”påhittad sjukdom”.

Folk dör inte av påhittade sjukdomar, däremot dör människor tyvärr av mycket långt gången vanlig borrelia i slutstadiet, för att de inte får hjälp av vården, eller får hjälp först när det redan är för sent för att rädda livet.

Det framställdes även som att det bara är ett litet antal forskare och läkare som ”tror” på diagnosen, och talades om det som om det vore en sekttillhörighet. Det stämmer inte. I andra länder står läkare dessutom upp och ryter till när patienter far så här illa: http://www.bendigoadvertiser.com.au/story/1630359/victorian-doctor-goes-to-accc-with-lyme-disease-concerns/?cs=80

Kronisk borrelia är inte heller ”självdiagnostiserad”, vilket påstods och följdes upp i Godmorgon Sverige i morse. Det är läkare som har varit intresserade av att skaffa sig betydligt bättre kunskaper än de flesta allmänläkare har om borrelia och andra fästingsjukdomar, som har ställt diagnosen. Den ställs både via blodprover och andra metoder (vars tillförlitlighet för närvarande undersöks av svenska instanser för att eventuellt införas även här). Diagnosen ställs även kliniskt av läkare utifrån symtombilden.

I USA har de nyligen utvecklat mycket bättre test än de som används i Sverige. De tester vi har här visar fel i upp till 75% av fallen, och det finns en anledning till varför både ELISA och Western Blot har manipulerats till att bli sämre än de kunde vara. I fråga om WB så beror det på det borreliavaccin som testades förut och tyvärr visade sig göra folk sjuka, vissa av banden i testet behövde tas bort för att inte krocka med vaccinet. De banden är bland dem som tydligast visar på borrelia om man inkluderar dem i testet. Angående ELISA-testet så är det mer invecklat, och vi väntar på ett danskt gästinlägg om hur fult det har gått till i kulisserna kring det.

Så man ska ha ordentlig tur om borrelia ska synas på de gängse svenska testerna. Dyker det upp positiva antikroppar i testen trots allt, så lämnas man ofta ändå utan behandling, med motiveringen att ”det nog är en utläkt infektion”, eller att ”det där tar kroppen hand om själv till slut”. Tyvärr stämmer inte det.

http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/lyme-borreliose-die-ewige-krankheit-a-558170.html

”He did a 10 year study of 4000 people, of which almost 17% tested positive for Bb antibodies. ”All those who tested sero-positive became symptomatic after 8 years at the latest” ”It seems like the human immune system is not capable of eliminating the organism. Like syphilis, HIV and Hepatitis B & C, Borreliosis does not go away by itself.”

Det finns många studier som stödjer diagnosen kronisk borrelia genom att visa på persisterande bakterier efter behandling. Här är 78 av dem, den senaste först:

http://www.plosone.org/article/info:doi/10.1371/journal.pone.0029914

http://www.lymeinfo.net/medical/LDPersist.pdf

Kolla upp fakta lite bättre nästa gång ni rapporterar om borrelia, SVT!

Ett svar till “Några av felen i SVT’s nyheter igår

  1. Ping: Ge inte upp, Rolf Luneng! | Borreliabloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s