Vem kan hjälpa Mats?

40-årige Mats kommer till en ny vårdcentral. Han har i flera år besvärats av allt värre symtom. Ingen läkare som han har besökt, och vid det här laget är det ett ganska stort antal, har lyckats ställa någon egentlig diagnos, flera saker har föreslagits, som bara delvis stämmer in, och behandling som har satts in mot symtomen har inte hjälpt. Mats känner sig bara sjukare ju längre tiden går och vet själv inte vad som är fel.

Han brukade vara en sportig och aktiv person som var mycket ute i skogen, han brukade ha många vänner, senaste åren orkar han knappt gå från sängen till köket eller badrummet, än mindre träffa folk.

Han är extremt trött hela tiden, känner sig yr och svimfärdig om han står upp, har ofta svår huvudvärk, och smärtor som flyttar på sig i kroppen. Ett tag var knäna svårast drabbade, sen ryggen, i början trodde han att det var ett ryggskott men det gick inte över på flera år, även axlarna gör ont, och nu nacken som är väldigt stel och knakar när han rör sig.

Det har också dykt upp rödlila små prickar till utslag överallt på kroppen, och spindelvävsliknande mönster av ådror kommer och går. Han, som brukade vara vältränad, blir andfådd av minsta ansträngning numera, och man har upptäckt att lungfunktionen är nedsatt, men orsaken är fortfarande okänd. Vilopulsen är ständigt hög, och det hugger ibland i hjärttrakten som om nån körde in en kniv.

Han känner sig också alltmer deprimerad, och man har föreslagit att det nog beror på hans nuvarande sociala situation. Men depressionen kom innan dess, utan synbar orsak, och antidepressiva mediciner har inte hjälpt.

Han får även ryckningar i benen, mest innan han somnar och under natten, vilket försämrar nattsömnen ytterligare. Ibland domnar även ena armen och ena benet bort och de känns försvagade, koordinationen och finmotoriken är påverkad.

Minnet har dessutom försämrats dramatiskt, han kommer inte längre ihåg vad han just har gjort, även ord och namn börjar falla bort. Han undrar över om det kan vara begynnande Alzheimer, men tycker att han är för ung för det. Det har också blivit svårt för honom att koncentrera sig, han får anstränga sig till max för att utföra något som tidigare var en barnlek.

Han tycker sig märka en skovliknande förändring, att symtomen regelbundet blir mycket värre, och sen lite bättre, men han känner sig aldrig längre frisk.

Blodproverna som hittills har tagits såg mestadels perfekta ut, de har dock visat ett oförklarligt lågt järnvärde. Han äter järntabletter för det, men värdet går ner direkt igen om han slutar.

Ett borreliaprov visade svagt positiva värden, och man tolkade det som att det var antikroppar efter en utläkt infektion. Han hade fått 10 dagar med Kåvepenin efter ett fästingbett för ett par år sen. Efter det hade han känt sig ännu sjukare, men inte kopplat det till bettet, men nu funderade han på om det kunde vara orsaken till hans nuvarande symtom. Den tidigare husläkaren hade hållit det för ytterst osannolikt.

I vilka banor bör den nye läkaren på vårdcentralen tänka för att utreda patienten vidare?

52 svar till “Vem kan hjälpa Mats?

 1. Hej!
  Har haft precis samma sjukdomshistoria med borrelia eller neuroborrelius som jag fick.. Hände för 2 år sedan och insjukna nu igen för 8 veckor sedan.. Fick ingen ny antibiotika så jag köpte KS såkallat Kolloidalt Silver vatten som jag tagit i 1 vecka nu och känner mig mycket mycket bättre..
  KS användes 1800-1950 talet som antibiotika och tar parasiter, bakterier och svampar som lever i kroppen.
  Hört en del andra från bloggar och borrelia grupper som tagit detta som blivit friska..
  // Robban

 2. Grovt sett bör den nya läkaren utesluta det som är farligt med en grundlig anamnes , ett grundligt status, lab-prover och ev radiologi.

 3. Erik Andersson

  Tja, som läkare på vårdcentral skulle jag först fördjupa anamesen ordentligt. Vad debuterade när? Vilka symtom är mest besvärande? Hur märker han att motoriken och koordination är förändrad och i vilka situationer sker det? När får han domningar? Etc etc. Jag skulle ta del av vilka utredningar som tidigare faktiskt gjort och vad de visat. Om inte det låga järnvärdet var utrett skulle jag sannolikt skriva remiss för undersökning av tjocktarm och kanske även magsäck för att utesluta sår eller tumör. Jag skulle kanske också röntga lungor och buk för att utesluta cancer som orsak till hans minst sagt ospecifika besvär. Därefter skulle jag dyka djupare ner i den psykosociala sjukhistorien. Vilka tidigare trauman finns det, vilka saker i hans tillvaro bekymrar honom? Har andra påpekat saker för honom han själv inte tänkt på?

  När det gäller borrelia skulle jag fråga vilken sorts prov som tagits och ta del av de svaren. Var det blodprov skulle jag helt släppa det spåret. Symtomen stämmer dåligt med en enhetlig kroppslig sjukdom. Skulle det vara prov från ryggmärgsvätska som var positiva skulle jag ta om proverna.

  Senare, vid uppföljande besök kom det fram att Mats hade varit utsatt för en personförföljelse på grund av att han till allmänheten hade förmedlat vad det finns för missuppfattningar kring fästingburna sjukdomar i samhället. Istället för att diskutera det aktuella kunskapsläget sakligt och utifrån fakta hade han blivit omtalad i förklenande ordalag, han hade förlöjligats och hånats och hamnat i meningslösa diskussioner med personer som inte var intresserade av att lyssna på vad han faktiskt sa och menade. Jag bad honom då att fundera på om han själv trodde att det kunde finnas ett samband och det höll han med om. Han ville däremot inte sluta att förmedla kunskap utan fortsatte trots påhoppen, lugnad av att han inte led av en obotlig sjukdom…

 4. Neurologiska symtom från Centrala- och perifera nervsystemet. Migrerande ledvärk. Symtom från hjärtat lokala och system? (Nedsatta kondisen). Skovvisa försämringar / förbättringar.

  Tankegångar: Sjukdomar faller oftast inom någon av följande kategorier: Medfödda missbildningar inkl genetik, infektioner, immunsystemets sjukdomar, bindvävssjukdomar, tumörsjukdomar, kärlsjukdomar, …

  Patienten har symtom från flera organsystem, nytillkomna, Nervsystemet + Hjärta/cirkulation + spridd ledvärk (immun el. infektion), …
  Man bör alltid ha infektion o cancer i bakhuvudet som en möjlighet.

  Steg 1: Kroppsundersäkning + DETALJERAD SJUKHISTORIA + klin.kem.laborationer (Sänka, blodvärde, diff, vita, urinprov, leverfunktion, serumelfores, urinelfores,…) + lungröntgen + EKG

  Rimligen hittar man avvikelser i ett Borreliafall som tyder på kronisk infektion (SR, Hb, vita, serumelfores, status (lymfkörtlar? Mjälte? Ledstatus?)
  Möjligen patol. EKG, då Doxyferm direkt med EKG uppföljning.

  Steg 2: Dubellkolla anamnesen – aha! Borreliabett. Ngt annat? Udda djur/fåglar hemma? Utlandsvistelse i tropikerna? HIV??…

  Steg 3: Borreliaserologi blod, DNA prov från svullen led. HIV prov. Tuberkulintest. Beställa Lumbalpunktion ( 1 mån väntetid, provsvaren hinner hit först.)

  Steg 4. LP med pos B-serologi rimligen. Terapi insättes då.

  Steg 5. Klinisk / labmässig uppföljning inkl EKG kontroller ett tag till.

  • Göran måste säga att jag gillar ditt svar väldigt mycket. Anamnes sket läkarna i när det gällde mig, påtalade att vi hade hundar och att dom låg i soffan och att jag plockat massor med fästingar som suttit fast på mig. Varav även haft det klassiska märket men gått obehandlad efter det. Dom sa att man blir inte så dålig av borrelia (låg inlagd på neurologen), och jag trodde på dom. Vilket jag ångrar bittert.
   Fick även i efterhand veta att LP dom tog visade på infektion, varför dom inte sa det är en gåta.

   • Erik Andersson

    Hej Besell!
    Intressant att LP visade på infektion. Har dom motiverat varför dom inte behandlade? För mig låter det som att du hade det vi läkare faktikst kallar borrelia (pågående infektion med levande bakterier) och inte det som borreliaupproret hävdar (att bakterierna överlever i princip allt och inte kan spåras med vanliga prover). Fick du någon gång den rekommenderade behandlingen med 2 veckor doxyferm 200mg dagligen?

   • Erik, borreliaupproret hävdar INTE att bakterierna inte går att spåra. Däremot pekar vi på att de vanliga proverna är för risiga – visar fel i 75% av fallen, det visar studier som har gjorts av tillförlitligheten, så det är inget vi har hittat på.

  • Vill tacka så väldigt mycket för ditt svar Göran! Önskar att jag nån gång hade träffat en läkare som hade varit intresserad av att utreda alla symtom riktigt ordentligt, så som du verkar vara. Gick många år med helt obehandlad borrelia, som därför hann ställa till med stora skador överallt i kroppen. Den behandlades inte ens efter ett positivt ELISA-test drygt femton år efter EM-märket, och det var ju ett mirakel i sig att det var positivt efter den långa tiden och även med tanke på den dåliga tillförlitligheten. Stort EM-märke alltså som snart ledde till att hela armen domnade bort, och sen till svullna och värkande knän i sju år, (och slutligen ett diskbråck som inte gick över förrän jag började med antibiotika över ett år efter att det kom), konstant låg feber, huvudvärk, problem med hjärtat (senare lungorna) och alla nervsystemssymtom och kognitiva symtom man kan få… Hundratals fästingbett sammanlagt borde väl i och för sig ha fått någon läkare att tänka i de banorna under de femton åren. Men nej, borrelia kunde det absolut inte vara, i så fall skulle det ha gått över av sig självt, fick jag höra. Alla senare ELISA-test efter det positiva har varit negativa, hur sjuk jag än blev efter det. Sammanlagt c:a 25 år nu. Höll på att dö i höstas. En annan fästinginfektion påvisades i den vevan, den värsta av alla, började desperat behandla mig själv för att överleva när jag förstod att det var en ny, och till slut (efter 4 månader) riktigt akut infektion av något slag så att det behövdes antibiotika snabbt, även om jag inte visste vilken sort (gissade nästan rätt), läkarna vägrade att skriva ut ens en vecka. Den infektionen syns fortfarande i prover trots ytterligare behandling som jag till slut fick ett halvår efter bettet. Och jag har klinisk diagnos på ytterligare en infektion (möjligen två, så gott som alla symtom stämmer in). Lämnas utan behandling av vanliga vården.

 5. Äh, han har förmodligen varit för mycket på internet och blivit sjuk där. KBT hjälper säkert 😉

  • Men ett bra tips kan ju vara att Mats tar på sig en älgkrona innan han går till doktorn, för djur utreds ordentligt i Sverige. Hittar dom inget fel så fortsätter dom att leta tills orsaken hittas. Så funkar Sverige……..
   http://www.atl.nu/skog/l-ndsk-lgd-d-v-rldsunik

   • Fast om jag ska vara allvarlig så har Mats förmodligen bakterier i kroppen som påverkar både lungor och förmodligen hjärta också. Bakterierna sysselsätter immunförsvaret så det inte hinner ”städa upp” i blodet som det ska. Därför bygger det på i blodådrorna i hjärtat så han blir trött och orkeslös. I värsta fall så släpper en avlagring och täpper till ordentligt och då kan det vara kört för gott. Mitt tips skulle vara att kolla upp hjärtat ordentligt INNAN det händer. För kommer du till doktorn med hjärtproblem då får du hjälp, och det fort är min erfarenhet.
    Jag läste nånstans att dom misstänker Twar-bakterier är orsak till åderförkalkning. Jag tror bakterier ligger bakom många plötsliga dödsfall.

   • Ja så är det Bonnläpp, vi har hundar som drabbats av borrelia dom har då behandlats till symtomen är borta, återkommer det så får dom en ny rejäl behandling. Är det så att man är mer human med djuren, vi människor kan fortsätta ligga i fruktansvärda plågor och fortsätta bli sämre 😦

 6. Bo Reliansson

  Eftersom läkemedelverket och smittskyddsinstitutet utfärdat en fatwa på de läkare som skriver ut mer än 3 veckors antibiotikakur bör han be Mats att gå hem, vila upp sig och inte oroa sig så mycket.

 7. Om jag ska vara allvarlig precis som bonnläpp kan jag direkt säga att det finns ingenting i berättelsen som i första hand leder misstankarna till att det skulle vara bakterier i hjärta och lungor. Det står heller ingenstans att kärlkramp föreligger så varför ska man kolla upp hjärtat?. ”Man har upptäckt att lungfunktionen är nedsatt”, hur? Minskad lungvolym? Har han en lungtumör kanske?

  • Som mitt nick antyder så är jag bara en Bonnläpp, men du verkar kunnig så jag ställer en fråga!
   Kärlkramp, kan det komma plötsligt eller kommer det smygande under lång tid?
   Om hjärtat skulle vara angripet av bakterier, hur skulle det yttra sig?
   Undrar också över ordet ”hjärndimma” vad är orsak till det?
   Nån annan får gärna svara på detta också.

   • Erik Andersson

    Hej, jag är en annan Erik men kan försöka svara. Kärlkramp kan lika gärna komma smygande som plötsligt. Symtomen kan vara diffusa men oftast relaterade till ansträngning. Ett hjärta angripet av bakterier beter sig på olika sätt beroende vilken del av hjärtat som är angripet. Om klaffarna blir angripna (endokardit) får man feber, det bildas pålagringar och klaffen fungerar inte ordentligt. Det leder ibland till blåsljud och ofta hjärtsvikt med alla symtom det leder till. Diagnosen ställs med ultraljud. Om hinnan som omsluter hjärtat angrips (perimyokardit) angrips oftast även hjärtmuskeln samtidigt (myokardit). Det ger påtagliga besvär med sjukdomskänsla, bröstsmärta som ofta blir värre vid djupa andetag eller vid lägesändringar. Man blir andfådd och kan få hjärtklappning. Till sist myokardit då stora delar av hjärtmuskeln angrips och ger i princip liknande besvär som perimyokardit men med ännu påtagligare sjukdomsbild. Infektion i klaffarna orsakas oftast av bakterier medan hjärtmuskelinflammation och inflammation i hinnan oftast orsakas av virus, läkemedel eller autoimmuna sjukdomar.

    När det gäller ”hjärndimma” så finns det så många olika orsaker till det att det kanske inte ens är ett meningsfullt begrepp..

  • Vi åsyftade att han hade en minskad lungfunktion, som påvisats med spirometri och andra lungtester.

   • Erik Andersson

    I det här fallet vore det bra att veta på vilket sätt lungfunktionen minskat. Är det en obstruktivitet (=täthet i luftrören), restriktivitet (=minskad elasticitet i lungorna) eller minskad lungvolym? Dessutom är det viktigt att veta om lungfunktionen är minskad i förhållande till tidigare mätningar eller till ”normalvärdet” för en frisk befolkning.

 8. Blir man friskare genom alla prover och tester? Mår man bättre utav det?
  Ska man ligga sjuk i månader och år för att läkare ska göra fler och fler tester som ev inte visar något??
  Läkarvården i Sverige på allmän medicin suger rent ut sagt……

  • Erik Andersson

   Man blir sällan friskare av prover och tester (möjligen lättad när vi inte hittar farligare sjukdomar). Av fel behandling, särskilt potentiellt farliga, blir man inte heller friskare. Därför utreder vi tills vi antingen har ett klart svar eller åtminstone en sannolik, behandlingsbar sjukdom.

   • Aldrig fel att testa ordentligt och sammanställa den kliniska bilden så att det blir en riktigt diagnos så man kan bota sjukdomen och inte bara behandla symtom tycker jag.
    Jag fick fibro, restless legs, signal fel blåsmuskeln, neurologisk smärta, svåra andningsuppehåll, förträngningar tarmar (inflammation) osv. Men ingen läkare ville sätta ihop allt detta för att få en klar anledning till mina ökade besvär.
    Många okunniga tror att borreliasjuka endast har diffusa besvär. Det är inte diffust när man läggs in på neurologen för misstänkt stroke, det är inte diffust när man blir inlagd i nästan 2 veckor på onkologen (tarmar,lever), det är inte diffust när man är lika mycket inlagd som man är hemma.
    Hade läkare undersökt mig ordentligt tidigare och inte nonchalerat möjligheten att det kunde vara borrelia (positiv LP och förklarat att vi har hundar och att jag bodde vid vattnet och haft många fästingar som suttit fast på mig, även EM) hade jag sluppit bli så dålig och sannolikt inte behövt söka mig utomlands och får mer rejäl antibiotika behandling.
    Att många borreliasjuka blir negativt inställda till vården är inte konstigt, frågan är varför det ibland slarvas. Tidsbrist? Kostnadskontroller och därmed för få tagna prover? oförmåga att samarbeta mellan avdelningar? okunskap? överarbetade läkare?
    Jag vet inte vad som är fel men mycket behöver bli bättre.

 9. Ping: Vi inbjuder till en seriös dialog med läkare och forskare | Borreliabloggen

 10. @Erik Andersson (det gick inte att svara direkt under ditt inlägg). Mats lungfunktion har mätts vid två tillfällen, båda gångerna har den varit oförklarligt i underkant, under normalvärdet, men ingen dramatisk skillnad mellan tillfällena, vi väljer alltså att jämföra det mot ”normalvärdet” för en frisk befolkning. Vi är nyfikna på vilka diagnoser det skulle tyda på med de olika alternativ du räknar upp, så där väljer vi inte ett alternativ, utan lyssnar in vartåt du bedömer att det lutar i respektive fall. Det Mats främst har märkt av från lungorna är stor svårighet att dra in luft (d.v.s. motsatsen till astma), samt andfåddhet vid minsta ansträngning. Det känns som om han just har sprungit Marathon efter att han har gått uppför en kort trappa. Med tanke på att Mats var vältränad när han började känna av besvären så tror han inte att det kan förklaras med dålig kondition.

  • Erik Andersson

   Med den beskrivningen på hans andningsbesvär hade jag blivit klart orolig för det som kallas kronisk lungembolisering. Det innebär att man får små blodproppar i lungorna. Det ger oftast mindre dramatiska besvär än stora proppar i lungorna (”vanlig” lungemboli”). Det diagnostiseras antingen via en högupplöst skiktröntgen av lungorna eller något som kallas lungscintigrafi. Bland annat den höga vilopulsen och huggen i hjärttrakten kan stämma med den diagnosen också.

   En annan fråga, har man uteslutit bisköldkörtelsjukdom, kollat kalcium i blodet etc? Jag utgår från att man har uteslutit hypotyreos (brist på ämnesomsättningshormon) och glutenintolerans.

   • Då blir Mats också lite orolig, och undrar om kronisk lungembolisering, namnet till trots, yttrar sig så att de symtomen blir värre ibland (när små proppar bildas), och inte är permanent? Han funderar över benet som brukar domna bort och ådrorna som putar ut på andra benet, kan något av det vara början på trombos? Han har även lungröntgats flera gånger, men bara vanlig röntgen. Hur utesluts bisköldkörtelsjukdom, undrar han. Det enda prov som har tagits på honom i sköldkörtelväg är S-TSH, som var lite högt. Calciumjonaktivitet har kollats, inom låga normalvärden. Apropå kalcium så bekymras nye husläkaren av ett skyhögt D 1,25-värde (dubbelt så högt som högsta ref, medan D 25 är under ref), och vet inte alls hur hen ska tolka det, hade det varit D-vitaminbrist så borde D 1,25 inte ha varit onormalt högt, och vill därför höra vad kollegorna säger om det. Varken hypotyreos eller gluten har kollats, läkaren ordinerar de testen, gluten kommer tillbaka negativt, hypotyreossvaret dröjer…

 11. Av all information som ges finns ett par jag skulle börja med. Det finns ändå inte så mycket att göra, eftersom vårdcentralsläkaren är ovillig. Jag kommer nog aldrig att förstå varför människor gå till vårdcentraler, där huserar oftast personer med ”vet-bäst-komplex”.

  *Uteslut* all mat som innehåller *gluten*. Läs boken ”Brödberoende” av hjärtläkaren William Davis. Oavsett orsak, så kan inget bli sämre av att utesluta spannmål. Obs, att utesluta spannmål innebär inte att man ska ersätta det med stärkelse, som majsstärkelse, vetestärkelse mm.

  Nästan alla människor har vitamin D3-brist. Den här berättelsen visar verkligen på bristerna i kompetens och kunskap vad gäller D3-vitamin. Varför har man tagit 1.25 D? ett ointressant blodprov, bland många andra. Det enda som är relevant är 25(OH)D och om det är lågt, så är det illa. De referensvärden vi använder i Sverige är felaktiga och för låga. Eftersom vitamin D3 påverkar i princip alla organsystem i kroppen, så förvärrar en D3-brist alla sjukdomar inklusive immunförsvaret! Ett dåligt immunförsvar skulle kunna förklara varför somliga inte får några sjukdomar efter fästingbett och andra blir väldigt sjuka.
  Läs på! http://alltomvitamind.wordpress.com/
  http://www.vitamindcouncil.org/

  Det är en väldigt rörig anamnes, det är så många uppgifter och spontana frågor att vem som helst blir yr i huvudet. Jag saknar definitivt en läkemedelsanamnes, men även en tidsaxel. Men, men, i första hand gäller det att göra något. Om man inte får den sjuka sjukvården att agera, så få man själv göra något.
  Så Erik ska ut i solen, låt huden bilda äkta vitamin D3. Han bör också utesluta gluten. Det finns väldigt mycket han kan göra på egen hand. Om han vill. Så han har mycket läsning att göra. Att ta kolloidalt silver är inte fel.

  ps, jag hade en gång en stor hund som fick neuroborrelios. Det var på den tiden nästan ingen visste om att det fanns något som hette borrelia. Han fick epileptiska anfall, förlorade balansen, blev ”frånvarande”. Det slutade med att jag hade honom på antibiotika de sista sex åren av hans liv. Han blev 13.5 år.

  • Erik Andersson

   Varför i hela fridens namn skall han äta kolloidalt silver? Det är förbjudet som kosttillskott pga dess potentiellt farliga biverkningar. Silverjoner är dessutom ett miljögift och det finns farhågor att det kan bidra ytterligare till antibiotikaresistens bland bakterier. Silver kan du har runt halsen eller ett finger om du vill men stoppa det inte i dig. Däremot tycker även jag att det är tveksamt att kontrollera D1,25. Vitamin D25 bildas efter hydroxylering i levern som senare hydroxyleras ytterligare en gång till vitamin D1,25 som är den aktiva metaboliten. Isolerad brist på D1,25 är snarare tecken på sviktande njurfunktion och det konstateras betydligt enklare med andra prover.

   • Hej Erik,
    ”kolloidalt silver” i den form som säljs är alls inte förbjudet och inte heller giftigt. Det säljs fritt i EU och i US. Nu var det inte min idé från början, men jag tror inte att det skadar, även om jag inte tror att det kan bota Mats . Jag såg alldeles nyssens en studie där man kombinerade Ab med silver med synnerligen god effekt.

   • Erik Andersson

    Kolloidalt silver är förbjudet som kosttillskott sedan 2011. Den kan förekomma metallisk eller joniserad form. Oavsett så är det förbjudet att sälja. Silver i metallisk form har däremot ingen biologisk påverkan, det får användas som livsmedelstillsats men inte som kolloidalt lösning.

   • Kolloidalt silver användes förr som antibiotika och är inte giftigt i dom små mängder äter det idag. Silver finns i nästan all mat idag så då menar du att man inte kan äta något överhuvudtaget !!
    Själv så insjukna jag i neuroborrelius för 2 år sedan och låg helt pall i 5 månader innan min sambo kom hem och fann mig liggandes på golvet.. Då hade VC missat att jag hade fått borrelia i 5 månader….
    Fick 2 veckors antibiotika men kände mig inte helt bra efter det utan fick lite symtom efter det men läkarna sa att jag var frisk.. 2 år senare insjuknar jag kraftigt igen och åker in till infektionskliniken men får inte mer antibiotika utan dom ska göra massa prover som tar en jävla tid rent ut sagt innan jag ev får antibiotika.. Kör då och köper Kolloidalt Silver och redan efter några dagar mår jag mycket bättre.. Då det finns en del borrelia bloggar mm även grupper på Facebook som personer säger att dom blivit bra och friska efter Silvret..
    Kolloidalt Silver tar död på bakterier, parasiter och svampar mm…
    Problemet med den svenska sjukvården är att dom kan alldeles för lite om borrelia och just fästingens sjukdomar.. Man kollar enbart efter borrelia på prover men en fästing kan ha ca 10 andra farliga parasiter i sig som läkarna missar att kolla….
    Själv tror jag inte på Kronisk Borrelia utan tror att det är en annan parasit som inte dör helt av antibiotikan och som sedan slår till igen, och då ni enbart kollar mot borrelia i era tester så missar ni detta….. Det är därför så många är fortf sjuka men enl era prover hittar ni bara ”en mindre infektion i kroppen”..

   • Enligt en av de tyska läkarna som behandlar borrelia/coinfections så kan KS göra att infektionerna blir väldigt svåra att bli av med, han lyckas inte hjälpa de patienter som har tagit KS. Jag har läst ganska mycket av båda sidors argument, och har för egen del gjort valet att inte testa KS, eftersom det enligt den läkaren finns en risk att det skadar immunsystemet permanent.

   • Det finns inga studier om att KS skadar immun systemet men det finns det om dagens antibiotika… Vet även att politiker och myndigheter försöker ”skrämma” folk med att inte använda KS.. Men det är väl inte så svårt att förstå.. Börjar folk att använda mycket av alternativ medicin så får politiker och myndigheter inte in lika mycket pengar genom dagens mediciner och sjukvård. Det är där skon klämmer… Precis som att man kan få Argyria… Idag finns det 1 känt fall av Argyria.. Är en man i USA fått det då han blandat eget silver som hade ca 200ppm i styrka.. Det som används idag är på 10ppm.. Samt att han drack ca 7dl om dagen.. Själv tar jag 2 matskedar om dagen.. Så det mesta är bara rent skit snack som myndigheter, politiker och läkare pratar om… 2 ggr har jag hållt på att stryka med i neuroborrelius.. Men det är tack vare KS som jag lever idag.. Hade det varit för er läkare så hade jag inte gjort det

  • Det är alltså inte argyri som är risken med KS, utan att du om denne ILADS-läkare har rätt, tyvärr kan bli mycket sjukare som resultat (fast det känns bra medan du tar det), silvret får det att kännas bättre, vilket beror på att det stänger av immunreaktionerna. Vad händer om du slutar?

   • Som sagt så har jag pratat med många som tar och tagit KS som även slutat utan några problem.. Hur är det med immunsystemet om du går på antibiotika en längre tid och sedan slutar?? Garanterar att du har en hel del biverkningar utav det.. Finns tom en läkare som fick borrelia som tog 2 längre kurer med antibiotika men som inte blev bra… Som sedan tog KS och blev friskförklarad… Efter detta skrev han en bok som heter ”The Silver Bullet”…. Kanske kan vara lite intressant läsning för en del läkare

  • Ja, även antibiotika slår ut immunsystemet, men inte permanent. Har inte träffat på någon enda faktiskt som har blivit helt frisk från fästingsjukdomar med hjälp av KS, trots att de har tagit det i flera år, däremot är det många som har blivit friska av antibiotika. Och om KS kan göra infektionerna svårare/omöjliga att bota så skulle jag inte ta den risken, men var och en får göra sin egen bedömning.

   • Problemet med Sverige är att du inte får utskrivet antibiotika.. Får man det utskrivet så är det i Mac 3 veckor.. Detta tar inte död på dessa parasiter som troligen Mats har i sin kropp.. Jag är ett levande bevis på det.. Sverige ligger långt bak när det gäller allmän medicin.. När jag fick antibiotika första gången när jag hade insjuknat så fick jag förstorad mjälte och lever samt förstorade bröstkörtlar… Dess biverkningar har jag inte fått av KS.. Kan bara hoppas att dom flesta läkare i Sverige insjuknar själva så ska ni få se hur det känns att vara försökskanin utan att bli frisk.. Som sagt.. Läs ”The Silver Bullet” som en läkare själv har skrivit

   • Erik Andersson

    Hur menar ni när ni skriver att antibiotika slår ut immunsystemet? Vilken del av immunsystemet syftar ni på då?

    Kolloidalt/joniserat silver har visats ganska snabbt selektera fram bakterier resistenta mot just joniserat silver. Om silver vore en så fantastiskt effektiv medicin och ett bra komplement till antibiotika så undrar jag varför penicillinet blev en så stor framgång, det borde ju inte behövts? Detta var långt innan ”big pharma” så konspirationsteorier ger jag inte mycket för.

   • Erik… Allting handlar om pengar idag.. Tänk lite logiskt. Kemiska tabletter är inte så lätta att tillverka själv så som ev joniserat silver är.. Samt så är kostnaden för tabletter mycket högre än vad silver är.. Allt för att myndigheter mm ska tjäna mer pengar, samtidigt som folk blir mer och mer sjuka av kemiska tabletter och dess biverkningar.. Står ju nästan dagligen om att folk tar massa mediciner och hur dåligt att folk mår idag mm mm… Dags att vakna kanske…

   • Erik Andersson

    Nu var ju ditt svar just en konspirationsteori. Frågan var varför silver inte fick genomslag som behandling långt innan penicillinet kom.

   • Silver användes ca 1800-1950 som antibiotika…

   • Erik Andersson

    Precis, och om det nu är så fantastiskt effektivt, varför behövdes penicillinet?

  • @Erik – extremt trött, tog över Robbans formulering automatiskt när jag svarade honom, medan jag istället funderade över om inte antibiotika fungerar immunosuppressivt medan man tar det? Tänkte i svaret samtidigt på att antibiotika påverkar övriga kroppen en tid efter att man har slutat ta det, innan de goda bakterierna har hunnit ikapp. Blev värsta mixen av tanketrådar….

 12. Läkaren har hittat info om att lågt D 25 i kombination med högt D 1,25 kan tyda på flera allvarliga sjukdomar, men känner sig inte kunnig nog att fortsätta utreda den biten på egen hand.

  Det tycks även förekomma vid många kroniska inflammationstillstånd och autoimmuna sjukdomar. Tillförsel av mer D-vitamin i ett läge där kroppen uppenbarligen inte kan hantera den nivå som redan finns där, tycker hen inte låter som ett betryggande alternativ för Mats.

  Klicka för att komma åt How_Vitamin_D_Metabolism_Affects_Autoimmune_and_Inflammatory_Diseases2.pdf

  Intressant med hunden. Tycker du att människor med långvarig borrelia också borde få den kuren?

 13. En sak slår mig när jag snabbläst den här tråden. Man ska inte ta blodprover man själv inte kan tolka och om man inte kan, så är det bättre att fråga någon som kan, hellre än att sitta och slå i uppslagsböcker och gissa.

  Jag vet inte hur jag ska tolka dig, när du säger ”högt” eller ”skyhögt” om ett blodprovssvar. Ett blodvärde som är det dubbla jämfört med översta gränsvärdet skulle jag inte kalla skyhögt. Sorry, så är det. Det är som är sant är att de med låga D3-nivåer har mer av alla sjukdomar som inte är kul att ha. Det gäller definitivt både autoimmuna sjukdomar, såväl som andra som har med immunförsvaret att göra.

  Sen skrev du att man kollat TSH … lite senare att man inte uteslutit hypOthyreos. TSH är det första provet man tar när man vill utesluta en underfunktion av sköldkörteln. När TSH är ”högt”, så är är sköldkörteln ”låg”,man har låg ämnesomsättning, alltså man har en underfunktion. Det kan ge en del av de tidigare beskrivna symptomen. Även här föreligger tvister läkare emellan, somliga vill inte behandla med sköldkörtelhormon förrän patienten är nästan i demensstadium. Man är inte heller överens om inom vilket intervall som normalen ligger. Vad är det för siffror som uppmättes?

  Om jag ska kunna ”tycka” något, vad gäller 25(OH)D3 och den aktiva varianten 1.25, så behöver jag siffror. Men läs på, båda länkarna har utomordentligt vederhäftig information. Och man hänvisar inte till IOM! http://alltomvitamind.wordpress.com/
  http://www.vitamindcouncil.org/

  Det abstract du skickade med har jag inte möjlighet att läsa just nu, jag ska sätta upp det på listan ”att gör”. Men eftersom de hänvisar så mycket till IOM, så tror jag inte på vad man där sammanfattar om D3-vitamin. IOM är närmast en sekt för inbördes beundran, mao lika tillförlitligt som de mainstreamläkare som hävdar att det inte finns något sjukdomstillstånd av mer kronisk art, tex. relaterat till fästingar. Ska man bli medlem i IOM skickar man in en ansökan, men det är de redan befintliga medlemmarna som avgör om man får bli medlem. Mycket trovärdighet och rotation i en sådan organisation, obs, ironi. Bara det att de inte verkar veta om att D2 inte är speciellt nyttigt för människor sänker trovärdigheten ytterligare.

  All inflammation är skadligt för en levande människa. Alla sjukdomar går med inflammation. När man får sin autoimmuna sjukdomsdiagnos har man redan inflammation sedan länge. Det är känt att ju mer inflammation man har, desto lägre 25(OH)D3-nivåer har man. Sambanden är mycket tydliga och forskningen är intensiv. Problemet som alltid är att så många etablerade sk forskare inte kan säga, hoppsan, jag hade fel/vi hade fel … förlåt, vi ska genast rätta till det efter bästa vilja och förmåga. Nä, det går inte, tyvärr, men kanske är det så, att om man investerat hela sitt liv i en tro, som man trodde var en sanning, så blir prestigeförlusten för stor för att man ska klara att ändra inställning och tänkande. Jag vet inte, men det gör mig väldigt ledsen att det är så.

  Har man kollat högsensitivt CRP? det är en viktig inflammationsmarkör.

  Min slutsats, hitintills:-) jag gav min hund antibiotika (Ab), för att han skulle ha ett gott långt liv, utan handikapp. Det är inte lege artis med långa antibiotikabehandlingar till människor, enligt SoS, men väl tillåtet att mass-Ab-behandla djur i vår *livsmedels*produktion. Vad kallas sånt?

  Alla människor med allvarliga sjukdomar har låga nivåer av 25(OH)D3, jag har ännu inte hittat en enda studie eller svår sjukdom, där man visat på motsatsen. Det finns bra info om PTH och D3 om du läser VDC (VitaminDCouncil) apropå läkaren som tar prover utan att veta varför. (Ingen tar ett 1.25 D3 för att få veta D3-nivåerna i blodet, och om 25(OH)D3 är lågt, så har man inga reserver alls ju)
  ”Läkaren har hittat info om att lågt D 25 i kombination med högt D 1,25 kan tyda på flera allvarliga sjukdomar, men känner sig inte kunnig nog att fortsätta utreda den biten på egen hand.”

  • Känner inte till IOM – finns det olika läger för D-vitaminsuppfattning också?

   Det provet togs av en annan läkare (som för tillfället är på semester i Bahamas och därför inte går att nå), Mats har ju bytt, det är den nya läkaren som undrar. Hans D 25 var 55 och D 1,25 var 229 (fiktiva siffror). Tar han tillskott så ökar väl D 1,25 ännu mer och kan förvärra inflammationen? Läkaren har nu även läst att det kan urkalka skelettet om D-vitamin tillförs när D 1,25 är högt, om det beror på en underliggande sjukdom.

   TSH-värdena lär kunna vara för höga fast de är inom referensintervallet?

   Vanligt CRP har tagits, det är aldrig särskilt högt ens när Mats känner det som att han har hög feber. Men läkaren känner till att det är det vanliga för t.ex. TBC och borrelia, det syns inte i sänkan.

   Har samma uppfattning som du om onödig antibiotikatillförsel i ”livsmedelsproduktion”….där kan man väl snacka om verkligt resistensproblemsskapande?

 14. Jag kunde inte låta bli det där abstract, men jag ska nu. Kanske kommer det uppgifter längre fram om att för att optimera sin D3-effekt, så ska man inte ha brist på en massa andra metaboliter. Tex. magnesium, vitamin A, Bor, Zink, Selen, Jod, kan tänkas fler ämnen ska upp på listan. Jag kom på att väldigt många av de symptom som Mats uppvisar har jag sett beskrivas hos människor med brist på¨väldigt många vitaminer och mineraler. Magnesium kan man i princip inte kolla ifall man har brist i, med blodprover alltså.

  Om jag vore patienten, så skulle jag nog byta vårdgivare. Svenska läkare kan väldigt lite om kostens effekt på sjukdom och tillfrisknande. Det finns nog inte ett enda piller som ”botar” den beskrivna sjukdomsbilden. Jag skulle fortfarande utesluta allt vad spannmål och stärkelse heter, sen skulle jag läsa på allt som finns att läsa i de två länkarna om vitamin D3. Det finns ingen anledning att gömma sig för solen.

  • Intressant om eventuella andra brister!

   Vad skulle du byta ut spannmål och stärkelse mot? Mats försökte sig på en kolhydratfattig diet ett par veckor för att se om han mådde bättre av det, men kände sig ännu sämre av den, trött, matt, och han blev hungrig fortare.

 15. Det finns väldigt många bristsjukdomar. Vi kan inte ens mäta allting.

  Vi kan tex inte mäta blodets innehåll av fruktos. Men det har vi förstås inte brist på, tvärtom … Sånt där fruktsocker som finns i all frukt, men som idag också är den billigaste och vanligaste sötningen i allt för många livsmedel. HFCS, high fructose corn syrup är extremt vanligt förekommande i alla ”färdiga” livsmedel. Det skapar sug och beroende och medför ett tvångsmässigt ätande, för den som är känslig för det. Det finns ganska många som tror att om man äter väldigt mycket fruktsocker, så får man lättare brist på viktiga vitaminer och mineraler.

  Jag undrar hur aningslös en människa är, som undrar vad man ”byter ut” spannmål och stärkelse mot. Är spannmål verkligen en så stor del av den dagliga kosten hos genomsnittsindividen? Inte konstigt att människor blir sjuka. Jag har tyvärr inte tid just nu, att gå djupare in på det, men hur vore det att tänka mat. Mat, riktig mat, istället för bukfylla, istället för sånt som skapar paltkoma. Riktig mat för att förhindra att blodsockret åker berg-och-dalbana … Riktig mat är enligt min mening rena råvaror – bestående av grönsaker, kött, fisk, skaldjur, ägg. Inget spannmål, inga raffinerade kolhydrater, inga hel- eller halvfabrikat, frukt endast som undantag, undvik margarin och veggisoljor som solros-, majs- och sojaolja, använd rena fetter som smör, kokosolja och olivolja. Det är mat. Läs boken ”brödberoende” av kardiologen Davis. De finns naturligtvis på engelska för den som det föredrar, ”wheat belly”, alltså ”bullmage”, en sån där lite degig buk med bilringar, som man så lätt får av att låta spannmål vara en för stor de av kosten. Och ja, jag vet att jag är väldigt negativ till det överdrivna ätandet av spannmål och fibrer. jag förstår inte varför man äter det över-huvud-taget. Många är beroende av det, får sug som den värsta missbrukare, om de inte får sin dagliga fix av bullar, frallor, müsli och andra spannmålsprodukter.

  Man kan inte halvhjärtat ”prova” en kostomläggning i två veckor. Ponera att man ätit sig sjuk i ett halvt liv, vad är då en tvåveckorsperiod med en kostomläggning som ”bot”? Det säger sig självt att fjorton dagar inte kan uppväga något som pågått i många år. Man måste vara verkligt intresserad och påläst för att genomföra en riktig omläggning av kosten, tyvärr. Ordet ”lågkolhydrat” har så många konstiga definitioner numera. Men den är enkel, principen, minskar man en makronutrient, så måste man kompensatoriskt öka en annan makronutrient. Är man redan sjuk, med en massa olika symptom, så är det givetvis svårare att genomföra en kostomläggning. Man måste veta vad man gör och hur man ska göra det och varför.

  Jag vill inte vara eller verka negativ, men det krävs ofta väldigt mycket av den enskilda människan om man har haft oturen att få en svårdiagnosticerad sjukdom. Man kan dock förbättra alla sjukdomstillstånd genom att ändra och korrigera och förbättra kosten. Men det kräver som sagt mycket och man måste läsa på. Det är ingen quick-fix. Den svenska vården är bra vid akuta sjukdomar, frakturer, hjärtinfarkter och liknande, men visar stora brister vid kroniska sjukdomstillstånd. Bristfällig kost ger dåligt immunförsvar, inget konstigt i det. Ganska förväntat faktiskt.

  • Jag måste verkligen hålla med dig ElisabethP om spannmålet. Jag blev tvungen på grund av en bakterieinfektion och antibiotikabehandling att käka yoghurt med bakteriekultur för att hålla magen i trim. I samband med det så läste jag på om diverse och slutade med spannmål i samma veva. Inget fanatiskt utan egentligen bara sluta med mackor morgon o kväll. Fick inget problem med sötsug eller hunger heller och det tror jag beror på yoghurten jag drack. Resultat efter ett halvår minus 25 kilo. Och när jag tänker tillbaks så har jag mått fantastiskt bra också det halvåret. Nu har jag börjat fuska med mackor morgon o kväll igen ett par månader och gått upp 6 kilo direkt + att magen sväller upp. Känner mig inte lika frisk heller som halvåret innan. Måste skärpa till mig, Tror inte det är bra för hjärtat heller.

 16. Bonnläpp. läs boken ”brödberoende” av Wiliam Davis! Du kommer att uppfylas av aha-upplevelser. Det har skett en så avancerad ”förädling” av särskilt vetet, att människokroppen numera har svårt att bryta ner vete. Det är inte samma vete vi idag bakar med, som vår mormor gjorde. Det gör inte ont att läsa en bok. Allra helst som boken beskriver just det som avhandlas i en här bloggen, alltså symptom i blandad kompott, som ingen vill kännas vid och ännu mindre kalla sjukdom.

 17. Ping: CFS/ME – och kronisk borrelia – orsakat av tusentals mikrober i samverkan? | Borreliabloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s