Nya metoder för borreliatest

DN skriver idag om de testmetoder som används i andra länder, som undersöks av SMI för eventuell kommande användning i Sverige.

”Enligt Anders Tegnell, avdelningschef vid Smittskyddsinstitutet, ser några av de tester som nu prövas lovande ut. Men han kan ännu inte säga vilka.

–Vi kommer tydligt se vilka metoder vi kan välja bland när utredningen är klar. Sedan är det upp till varje landsting om de vill tillämpa dem, säger han.”

Det låter ju fantastiskt!!!!

MEN INTE SKA VI VÄL BEHÖVA TRYCKA PÅ VARENDA LANDSTING SÅ ATT DE ANVÄNDER TESTERNA SEN???

Det naturliga vore ju att använda de bästa testerna, och inte ett test som man vet visar fel i upp till 75% av fallen… Kan man tycka…

http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/strid-om-nya-metoder-for-att-upptacka-borrelia/

Läs också om Monika: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/fick-diagnos-i-tyskland-men-inte-i-sverige/

3 svar till “Nya metoder för borreliatest

 1. Märkligt att det är kontroversiellt att utvärdera andra testmetoder. Det trodde jag var ett normalt sätt att höja kvalitet på vilket område som helst.

  Sedan står det att kostnaderna kan vara 100000-tals kronor. Själv betalde jag cirka 3000 kronor för LTT/CD57. Och 800 kr för läkarbesök i Tyskland.

  I Sverige hade jag positiva (svenska) tester IgG och IgM och fick av den svenska vården rådet att gå på psykoterapi på egen bekostnad (1200 kr/gång), Jag tror att det behövs många terapiomgångar för att bota borrelia, men det undersökte jag inte.

  Så jag gjorde en bra affär med att åka till Tyskland. Reskostnader tillkom.

 2. Eller hur. Vadå strid? Det är mycket riktigt det naturliga.

  Fantastiskt att även de svenska testerna visade på borrelia. Tragiskt att man ändå inte behandlar. Så frågan är väl om de nya testerna kommer att leda till nån behandling, eller bara till ännu fler papper som visar att vi är sjuka.

  Testade du enbart för borrelia i Tyskland? Annars (med flera LTT-test för olika coinfections) är det mycket dyrare. De som väljer att IV-behandlas i Tyskland får också högre kostnader än de som väljer tabletter.

  Men håller med dig: terapi hade varit ett ännu dyrare alternativ hur man än vrider och vänder på det. Och helt verkningslöst dessutom. Det lär inte ens ha kunnat påvisas nån placeboeffekt… 😉

 3. Ping: Går SMI VoF’s ärenden i borreliafrågan? | Borreliabloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s