Vad händer om du blir biten av en fästing?

Från Välfärdsmanifestationen idag… Sprid gärna till dem som inte kunde komma, samt till andra som inte vet hur borrelia-icke-vården fungerar.

*****

Vad händer om du blir biten av en fästing i Sverige idag? I bästa fall ingenting, om du är frisk, har ett starkt immunförsvar, och får rätt sorts antibiotika snabbt ifall det är en infekterad fästing, vilket är högst sannolikt. Svenska fästingar bär på minst 17 olika sjukdomsframkallande patogener som kan leda till bartonella, rickettsia, ehrlichia, babesia, och annat trevligt. Det är alltså inte bara borrelia och TBE som sprids av dem. Tyvärr känner många läkare inte till de övriga vanligaste fästinginfektionerna.

Har du otur så kan det dröja länge innan symtomen börjar dyka upp. Då kanske du inte längre kopplar ihop dem med fästingbettet. Du kan också ha oturen att träffa på en läkare som inte inser allvaret när du sitter där med ansiktsförlamning, bortdomnade armar eller ben, spränghuvudvärk, extrem trötthet, yrsel, feber, muskel- och ledvärk, influensakänsla, hosta, hudutslag, ett speedat hjärta, andfåddhet och rent allmänt en kondition sämre än hos en 90-åring. Hur osannolikt det än låter så kan det hända att du friskförklaras trots dessa och många fler symtom. Då kan det gå riktigt illa. Det kan bli en kronisk infektion.

Även om du har tur och träffar en läkare som gissar rätt på en gång och tar borreliaprov, så kan du ha oturen att vara en av de 75% där provet visar fel, så att borrelian inte syns fast bakterierna finns överallt i din kropp. Även om ryggmärgsprov också tas och visar negativt så kan du inte vara säker på att inte ha det, det visar också ofta fel.

Om provet trots allt skulle visa positivt så kan läkaren ändå tolka det som en utläkt infektion. Då får du tyvärr ingen behandling, fast borrelian fortfarande i högsta grad är aktiv. Efter lång tid kan kroppen sluta att tillverka antikroppar (vilket gör att infektionen inte kommer att dyka upp på något test hur bra det än är). Borreliabakterierna kan också gömma sig inne i själva de vita blodkroppar som annars agerar som kroppens försvar mot främmande organismer. Det har även visats att de ändrar form och bildar biofilm tillsammans med andra bakterier, som ett effektivt skydd mot antibiotika. När kusten är klar förökar de sig och stormar kroppen än värre. Smart!

Om du skulle ha den sagolika turen att på en gång träffa en kunnig läkare, få rätt diagnos, och som grädde på moset få rätt antibiotika, så är risken stor att du inte får det tillräckligt länge för att eliminera alla bakterier. Då kommer de att ta en gruvlig revansch. De följer nämligen inte läkemedelsverkets riktlinjer som tillåter dem att härja i kroppen i max två veckor efter att antibiotika har satts in. Olydiga rackare, minsann!

Har du dessutom inte “bara” drabbats av borrelia utan av flera fästinginfektioner, så krävs ett ännu starkare artilleri med kombinationer av olika antibiotikasorter. Det vet inte ens många infektionsspecialister…

Går du med en massa infektioner i kroppen som inte diagnostiseras rätt så kommer du till slut att bollas runt mellan nästan samtliga avdelningar på ditt närmaste sjukhus. När vårdcentralen har gett upp att försöka utreda vad symtomen beror på, så kommer du sannolikt att skickas till infektionskliniken. Där lär man inte heller hitta så mycket i borreliaväg eftersom man använder samma tester som på vårdcentralen. Möjligen hittar man någon av de andra fästinginfektionerna, störst är sannolikheten för det om du själv ber dem att testa för det. Eller inte. För om du är för påläst och vet mer än läkarna så ställs gärna diagnosen “somatiseringssyndrom” eller “hypokondri” ganska snabbt.

Hittar de inget på infektionskliniken eller hos neurolog eller reumatolog eller någon annan -log, så hamnar du förr eller senare troligen hos psykiatrin. Där lär de hitta ganska mycket om du har varit sjuk länge, borrelian härmar nämligen ett hundratal olika psykiska diagnoser, genom att bakterierna tar sig in i hjärnan och ställer till det rejält. Orsaken är inte psykisk och du kan därför inte bli botad av en KBT-psykolog. Penicillin och många andra antibiotikasorter når tyvärr inte innanför blod/hjärnbarriären så bra, så bakterierna kan öka alldeles fasligt i mängd där även om du fått behandling. Då kan det till slut verka som att du är på väg att få alzheimer, även om du är ung, du har nämligen inget närminne kvar, koncentrationsförmågan är nere på noll. (Man har för övrigt hittat borreliabakterier hos samtliga undersökta Alzheimerpatienter efter deras död, det finns också kopplingar till ME, MS, Parkinson, ALS m.m.) Du börjar kanske själv tvivla på ditt förstånd till slut och går med på att bli försökskanin för psykmediciner som är verkningslösa mot borrelia, som kan skada hjärnan ytterligare, och göra dig beroende för resten av livet. I bästa fall litar du fortfarande på ditt förstånd, och förstår att det är något annat som är fel.

Du har kanske turen att hitta information på internet, som leder dig vidare till kliniker utomlands där dina symtom behandlas effektivt med flera sorters antibiotika under lång tid tills du är frisk eller åtminstone mycket bättre. Tyvärr kommer du att få betala allt ur egen ficka. Det är inte billigt. Men vad är inte hälsan värd…? Fram tills nyligen så kunde du åka till Norge och bli behandlad, men nu har läkaren där som har hjälpt hundratals personer, även från Sverige, anmälts och förlorat sin legitimation, och hans klinik måste därför stängas ner. I USA förföljs borrelialäkarna på samma sätt. Att gå in på alla orsaker bakom detta skulle föra för långt i detta sammanhang, men det är ett väldigt komplext pussel med bitar från ekonomi, politik och andra intressanta företeelser.

När jag insåg att detta är ett massivt problem, inte bara i Sverige, där omkring 40 000 personer drabbas av fästingsjukdomar årligen, utan i hela världen, så startade jag en världsprotest, som ägde rum för första gången i maj i år, i 30 länder. Det kallas borreliaupproret här hemma, och worldwide lyme protest internationellt. Vi gick ut gemensamt med krav bl.a. på bättre forskning, bättre diagnostikmetoder och rätt till nödvändig vård på de vanliga sjukhusen. Det fick stor uppmärksamhet, eftersom det aldrig har organiserats någon världsprotest tidigare, och man fick upp ögonen för att detta är en världsvid epidemi. Nästa år kommer en uppföljare, förhoppningsvis i ännu fler länder. I väntan på det så kan du följa oss på Facebook, och i Borreliabloggen på WordPress, för att läsa mer om ämnet.     

Där kan du läsa om Monika som är vuxen men som har tvingats flytta hem till sin mamma igen, hon har varit sängliggande i snart ett år, fått behandling, men kämpar fortfarande hårt för att bli frisk. Där står det också om Benny som har blivit dramatiskt bättre efter att han fick långvarig antibiotikabehandling. Och om hur den för primärvården okända fästingsjukdomen rickettsa helvetica kan göra ditt liv till ett rent helvete… Där får du även reda på delar av den stinkande bakgrunden till varför borreliasjuka inte får vård världen över, och kan läsa om hur långt vissa personer med intressen i läkemedelsindustrin och det kommande borreliavaccinet går för att fortsatt försöka hindra det…även i Sverige. Och mycket, mycket mer….

Vi kommer inte att sluta kämpa förrän alla drabbade får behandling!

7 svar till “Vad händer om du blir biten av en fästing?

 1. Bara ett tips, en världsomspännande sjukdom kallas pandemi.
  Dvs det som svininfluensan ödesdigert kallades, trots att varje år, så sprids influensa världen över, i samma mönster, i samma färdriktning, märkligt.
  Veterinärerna är betydligt mer pålästa än människoläkarna. Min veterinär kunde alla de olika patogernerna, jag läste på om dem, för mina hundar. Fråga efter deras tester, de har säkert fler än läkarna.

  Jag skulle ändå satsa på att stärka immunförsvaret. Är man övertygad om att man har en svår kronisk sjukdom och inte får hjälp … vad hindrar att man gör det vi vet stärker immunförsvaret? Att det är en minimal stegring i 1.25(OH)D ?, (ingen regel) vid borrelia har det inget med den relevanta D3-nivån att göra (25(OH)D)! Skulle jag få borrelia eller misstänka annan fästingsjukdom skulle jag lägga mig på en nivå av 250 nmol/L i D3 koncentration. Minsta lilla feberattack så skulle jag ta ytterligare 50 000 IU, gärna flera gånger om dagen, tills febern försvann. Jag skulle utesluta all spannmål, allt socker, all raffinerad sk mat. Jag är alls inte säker på att jag skulle försöka mig på de många olika antibiotika som jag vet jag inte tål, såsom tetracykliner, som väl är det relevanta förstahandsmedlet.

  Det finns många sätt att stärka en sjuk kropp.

  • Tack, ja, pandemi är rätta ordet här… Inte lätt att få ihop ett tal med borreliahjärna… 😉

   Har du en lista på patogenerna så vore det väldigt intressant. Skrev till forskaren som gick ut med nyheten förut, och frågade bl.a. om det, men fick inget svar.

   Veterinärer får tyvärr inte ta prover på människor så även om de kan detta så kan de inte hjälpa oss…

   Menar du 250 av D 25 alltså? Höjer man den så borde väl D 1,25 oundvikligen stiga på kuppen?

   Jag mådde bättre innan D 1,25 av okänd anledning for upp till över dubbla maxvärdet,

 2. Ja, jag menar 250 nmol/L D3, 25(OH)D. Jag skiter fullständigt i 1.25(OH)D, för det värdet säger inget. Tro inte att ”dubbla” värdet av ett blodprov behöver betyda något alls, det gör det väldigt sällan. De som reagerar på att öka sin D3-nivå, de avtäcker oftast sin tidigare dolda magnesiumbrist. Ska man ta D3, så ska man helst se till att man tar D3-vitaminets alla hjälpredor. Jag nämnde det i en tidigare kommentar.
  Jag sa inte att man ska be veterinärerna ta blodprov, jag menar att man kan läsa på eller fråga vilka prover de tar på hundarna, antagligen de tillräckligt ”dyrbara” djur som man söker vård för och letar patogener hos.

  Jag har också en gång gått i clinch med MatsReimer, fast i ett annat spörsmål, det är inte lönt att diskutera med honom. Glöm honom, det kommer att visa sig att han har fel.

 3. Ingegerd Treutiger

  Inte The International Famous Red Cross tested succesfully the MMS against Malaria!
  See the revolutionnary video, and read dozens of new testimonials by users of MMS1 and 2
  at http://mmsglobe.com

  I also discovered another product that has even more benefits than MMS….Epitalon.
  It is a peptide that reactivates the making of telomerase in cells. Telomerase rebuild the protective telomere DNA allowing cells to become youthful again. (read amazing testimonies on site)

  I just found a new article on the importance of telomere length in conjunction with depression!
  This explains why I feel so good since I’m taking Epitalon, as all my depressive signs are gone, the joy of everyday life takes over.

  Translated excerpts:
  ”The shorter telomeres are equivalent to about 4.5 years of accelerated aging in a 30 years old adult.”

  Scientists are now studying a newly discovered mind-body connection facet: Major depression can be a sign of shortened telomeres linked to a state they call ”accelerated aging.”

  In his article, ”New view of depression: a disease of the whole body,” in the Wall Street Journal, Shirley S. Wang discusses the researchers’ studies on this phenomenon:

  ”In several studies conducted at UCSF, researchers found that short telomeres are associated with depression in childhood trauma and other conditions.
  A study of 43 adults with chronic disorders of post-traumatic stress disorder, whose average age was 30 years, and 47 healthy control subjects, found shorter telomeres in the PTSD group, which equates to approximately 4.5 years accelerated aging.
  The study was published last year in Biological Psychiatry. ”

  Original article in the Wall Street Journal: http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304587704577333941351135910.html

  But in addition to lengthen the telomeres, Epitalon also has an important effect of bio-regulation, mimicking and stimulating the functioning of the pineal gland that produces the melatonin.

  The pineal gland or epiphysis is a small endocrine gland in the brain epithalamus of vertebrates. From serotonin, it secretes melatonin and plays through this hormone, a central role in the regulation of biological rhythms (sleep / wake and seasonal).

  Melatonin, often called sleep hormone, is best known as the central hormone regulation of chronobiological rhythms, and a certain point of view, virtually all hormonal secretions.

  Melatonin appears to have multiple functions, other than hormonal in humans and mammals, particularly as an antioxidant. It also seems to play a role in the immune system.

  Melatonin increases libido by antagonism of serotonin 5-HT-2A.

  It is considered by biochemists and chronobiologists as the master hormone because it regulates the secretion of most human hormones (paracrine and endocrine).

  Taking Epitalon will also trigger the production of new nerve cells to repair and restore the nervous system of the body, including neurons of the brain.
  This explains why people recover the use or the sensitivity of fingers or toes after taking Epitalon. The brain is also rebuilt, which explains the increase in the ability to think and work after taking Epitalon.

  Of course all degenerative diseases and inflammations of the brain will be attenuated or even cured by taking Epitalon through the process of regeneration of neurons, nerve cells in the brain.

  More information here http://epitalon.net

  I am sending you this email since I really believe Epitalon will benefit you or someone who is dear to you.
  If you do not want to receive my emails, simply reply ”No thank you.” in the subject line.

  Sincerely,
  Jules Tresor

  Inte är det så bra med antibiotika heller. Snart är vi alla resistenta mot det. Jag rekommenderar MMS: The International Famous Red Cross tested succesfully the MMS against Malaria!
  See the revolutionnary video, and read dozens of new testimonials by users of MMS1 and 2
  at http://mmsglobe.com

  I also discovered another product that has even more benefits than MMS….Epitalon.
  It is a peptide that reactivates the making of telomerase in cells. Telomerase rebuild the protective telomere DNA allowing cells to become youthful again. (read amazing testimonies on site)

  I just found a new article on the importance of telomere length in conjunction with depression!
  This explains why I feel so good since I’m taking Epitalon, as all my depressive signs are gone, the joy of everyday life takes over.

  Translated excerpts:
  ”The shorter telomeres are equivalent to about 4.5 years of accelerated aging in a 30 years old adult.”

  Scientists are now studying a newly discovered mind-body connection facet: Major depression can be a sign of shortened telomeres linked to a state they call ”accelerated aging.”

  In his article, ”New view of depression: a disease of the whole body,” in the Wall Street Journal, Shirley S. Wang discusses the researchers’ studies on this phenomenon:

  ”In several studies conducted at UCSF, researchers found that short telomeres are associated with depression in childhood trauma and other conditions.
  A study of 43 adults with chronic disorders of post-traumatic stress disorder, whose average age was 30 years, and 47 healthy control subjects, found shorter telomeres in the PTSD group, which equates to approximately 4.5 years accelerated aging.
  The study was published last year in Biological Psychiatry. ”

  Original article in the Wall Street Journal: http://online.wsj.com/article/SB10001424052702304587704577333941351135910.html

  But in addition to lengthen the telomeres, Epitalon also has an important effect of bio-regulation, mimicking and stimulating the functioning of the pineal gland that produces the melatonin.

  The pineal gland or epiphysis is a small endocrine gland in the brain epithalamus of vertebrates. From serotonin, it secretes melatonin and plays through this hormone, a central role in the regulation of biological rhythms (sleep / wake and seasonal).

  Melatonin, often called sleep hormone, is best known as the central hormone regulation of chronobiological rhythms, and a certain point of view, virtually all hormonal secretions.

  Melatonin appears to have multiple functions, other than hormonal in humans and mammals, particularly as an antioxidant. It also seems to play a role in the immune system.

  Melatonin increases libido by antagonism of serotonin 5-HT-2A.

  It is considered by biochemists and chronobiologists as the master hormone because it regulates the secretion of most human hormones (paracrine and endocrine).

  Taking Epitalon will also trigger the production of new nerve cells to repair and restore the nervous system of the body, including neurons of the brain.
  This explains why people recover the use or the sensitivity of fingers or toes after taking Epitalon. The brain is also rebuilt, which explains the increase in the ability to think and work after taking Epitalon.

  Of course all degenerative diseases and inflammations of the brain will be attenuated or even cured by taking Epitalon through the process of regeneration of neurons, nerve cells in the brain.

  More information here http://epitalon.net

  I am sending you this email since I really believe Epitalon will benefit you or someone who is dear to you.
  If you do not want to receive my emails, simply reply ”No thank you.” in the subject line.

  Sincerely,
  Jules Tresor

 4. Janina Gustafsson

  En undran.. Vad heter de tabletter/droppar eller vad det är som man skall få i sig av det som du skriver som 250 nmol/L D3, 25(OH)D?
  Mvh från en okunnig borrelia/fibro/sköldkörtel sjuk individ, som bara önskar att jag blev bättre 🙂

 5. Ping: Politiker, vi behöver er hjälp nu! | Borreliabloggen

 6. Ping: Är du feldiagnostiserad? | Borreliabloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s