Borrelia – sköldkörtelfel – Alzheimer

Det verkar finnas en tydlig koppling mellan dessa tre.

En otillräckligt behandlad borreliainfektion leder ofta förr eller senare till att sköldkörteln inte längre producerar tillräckligt med T3-hormon. Detta sänker kroppstemperaturen, och bakterierna stormtrivs.

Det kan ta lång tid innan detta syns i blodprover som stegrade TSH-värden. Många mår mycket dåligt utan att proverna verkar vara utanför normalvärde. Det beror delvis på att referensvärdet är så pass högt, det finns forskning som visar att övre gränsen för när behandling bör sättas in borde ligga omkring 2,5 istället för omkring 4. Många med borrelia går alltså även med obehandlad hypotyreos (ibland Hashimotos). Symtomen för kronisk borrelia och hypotyreos är mycket riktigt överlappande.

Det är mycket viktigt att behandla sköldkörteln om den inte fungerar som den ska. För att få bort orsaken bakom underfunktionen så behöver man få bort infektionerna också, alternativt de autoimmuna processer som har satts igång av dem. Det är många som har fått en normalt fungerande sköldkörtel igen efter en rejäl behandling av borrelia och coinfections.

Vi har tidigare informerat om en länk mellan borrelia och Alzheimer. Man har hittat borreliaspiroketer i hjärnan hos samtliga undersökta Alzheimerpatienter efter deras död…

https://borreliablogg.wordpress.com/2013/07/23/alzheimer-langt-gangen-borrelia/

Vi är många som känner till den tankebedövande hjärndimman och det totalt utslagna närminnet som borrelia orsakar när den väl är inne i hjärnan och får härja fritt. Jag kallar det ”Lymezheimer”. Här finns nu även en koppling mellan Alzheimer och en underfungerande sköldkörtel:

http://dinamediciner.se/nyheter/lagt-skoldkortelhormon-kan-visa-alzheimer

Läs mer om hur borrelia och svåra följdsjukdomar hänger ihop, det är andra länkar i den engelska artikeln, så ta gärna en titt på båda:

https://borreliablogg.wordpress.com/2013/10/09/ar-du-feldiagnostiserad/

https://borreliablogg.wordpress.com/2013/10/09/are-you-wrongly-diagnosed/

9 svar till “Borrelia – sköldkörtelfel – Alzheimer

 1. Morgan Strålman

  http://www.morganstralman.se/borelia.htm är ett utdrag ifrån en artikel som är ifrån Tyskland i ”Tidskrift för homeopati” . De olika symtomen i stadierna är för många helt okända, varför få relaterar sina problem till borelia. Uppenbart är sjuka-vården MYCKET långt efter när det gäller tester och diagnoser, men särskilt behandling finns mycket att göra. Andelen hästar m fl med borelia kan vara så mycket som 20-25%, på humansidan kan det mycket väl vara lika, särskilt på landsbygden.
  Morgan Strålman

 2. Min fru (52) fick diagnosen 2002 som utmattningsdepression (gått in i väggen) eftersom hon var en utomordentligt ambitiös lärare trodde jag på detta. Dock samma år röjde vi på vår nya tomt och plockade c:a 15 fästingar på oss var varje kväll en hel sommar. 2005 fick hon diagnosen Alzheimer och ligger nu, sedan 2010 totalförlamad och kan varken prata, stå eller gå, ej heller äta själv. Dock kan hon förnimma vad som händer runt henne och visa ilska, sorg och glädje. Medicineringen hon får är typ bromsmediciner (ingen verkan), smärtstillande (hon kan inte förmedla var det gör ont).Själv har jag för ett år sedan konstaterats ha Borelia och fått piller (Amoxin) samt för en månad sedan ny kur med starkare piller av samma sort. Summa summarum, varför har det inte förevisats dessa samband tidigare? Det måste ju varit känt? Det verkar ju vara ganska relevant samband. Finns någon bot eller bättring att tillgå? Är läkare tillräckligt informerade? Finns annan medicinering?

  • Så hemskt… Har en släkting och en vän som har drabbats av det också, och jag själv började få kraftiga Alzheimerliknande symtom för ett år sen, så därför har jag läst vad jag hittat om detta och framför allt behandlat mig för att försöka stoppa det och reparera skadorna om möjligt. Jag skulle i alla fall inte ge upp hoppet, för vad har ni att förlora på att behandla? Mitt råd: ge henne samma sorts antibiotika som du får under ett par månader och se om hon blir bättre… Hon behöver kanske högre dos än du, och fler sorter. Bättre hade varit att starta med doxycyklin (än amoxi) i hennes fall, om rickettsia kan vara inblandat, det var det i mitt fall, men borrelian finns i botten. Nej, tyvärr är läkare inte alls informerade om detta verkar det som. Det är antibiotika som behövs! Berätta hur det går!

 3. Hej
  Är det någon av er som orkar att kolla denna länk från den norska tidningen VG……. Kan det gynna även oss?

  http://www.vg.no/nyheter/utenriks/artikkel.php?artid=10129128

  http://www.forskning.no/artikler/2013/oktober/369098

  Sköt om er
  /Christin

  • Hej,

   Var det nåt särskilt i artiklarna du tänkte på?

   Detta var ju särskilt intressant i den första:

   ”Det såkalte Protein M er i stand til å lure nesten alle kroppens antistoffer til å angripe. Lureproteinet binder seg til antistoffet og blokkerer de delene som skal feste seg til bakterier. Dermed er antistoffet effektivt satt ut av spill.”

   Och den andra artikeln kan ha relevans för om för låga doser antibiotika gör bakterierna resistenta. Vanligen ges en väldigt låg dos under kort tid initialt mot borrelia. Det kanske kan skapa resistens om samma låga korta dos ges i ett sent stadium?

   Tack för länkar! 🙂

 4. Hej
  Det var i första hand det du också påpekar som intressant, men måste klargöra att jag är inte proffs, utan bara sjuk!
  /Christin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s